Parels

“Parels, prachtig product uit de natuur.”

Een parel is een prachtig natuurproduct. Ze worden gevonden in de schelp van een weekdier. Indien een klein organisme, bijvoorbeeld een parasiet, klein kreeftje of zandkorrel een pareloester binnendringt, vormt de oester kleine laagjes parelmoer om de irritatie heen, totdat er een rond glanzend bolletje ontstaat: de parel.

Natuurlijke parels, die ook ‘echte’ parels of oriënt parels genoemd worden, zijn onder andere door milieu invloeden uiterst zeldzaam.

Cultivéparels

Er is eeuwenlang geprobeerd parels te kweken. Pas in het begin van de vorige eeuw is er een succesvolle kweekmethode ontwikkeld. Er wordt een voorwerp in een pareloester geïnjecteerd. Hieromheen vormt de pareloester laagjes parelmoer en vormt zo de cultivéparel. Cultivéparels zijn geen namaak of imitatie, maar een natuurproduct als de ‘echte’ parel, alleen gegroeid met medewerking van de mens. Met behulp van röntgenapparatuur kan een cultivéparel van een natuurlijke parel worden onderscheiden.

Kleur en luster

Een parel schittert niet, maar heeft oriënt, oftewel luster. Dat is de subtiele kleurschakering en glans in het parelmoer. De eigen kleur van een parel is verschillend naar gelang onder andere de oestersoort en het water waarin deze leven. Parels heeft Edelsmid Ton van den Hout in vele verschillende soorten, kleuren, vormen en maten. Hiermee maken wij de mooiste colliers, armbanden, beads en bijpassende sieraden.

De prachtige parels, vaak in combinatie met handgesmede motieven, zorgen dat elk sieraad een uniek ‘kunstwerk’ is. Natuurlijk bestaat de mogelijkheid dat wij uw eigen sieraden met parels ‘veranderen’ in een echt ‘Ton van den Hout’ sieraad.

Rijgen en knopen

Ook voor het rijgen en knopen van uw parelsieraden kunt u bij ons terecht. Indien u uw parelsnoer veel draagt, is het raadzaam het regelmatig opnieuw te laten rijgen of knopen. Doe uw parelsieraden pas om nadat u eventueel haarlak, parfum en cosmetica heeft aangebracht. Een parel is hiervoor namelijk heel gevoelig, net als voor transpiratie en zuren.

Leuk weetje over parels

Door een parel lichtjes over uw tanden te wrijven, kunt u voelen of een parel echt of imitatie is. Voelt deze helemaal glad, dan is het een imitatie. Een echte parel voelt zanderig aan.